Auteur: Emma Laurijssens
Op de afgelopen jaarafrekening bleken mijn 10 Paneelopnaam zonnepanelen 2481 kWh te hebben opgebracht. Omdat Vrijopnaam een opbrengst van 250 kWh per paneel garandeert kreeg ik nog 19 kWh gratis erbij. da’s mooi, zou je zeggen. Over het jaar ervoor zou ik 2022 kWh hebben opgewekt, en kreeg ik zelfs 478 kWh opwekgarantie erbij.
Niet helemaal, naar nu blijkt. Op de informatiepagina van de inmiddels gesloten crowdfundactie die parallel liep met het Paneelopnaam project, is te lezen dat er 6280 zonnepanelen van 395Wp (Wattpiek) worden geplaatst, met een totale gemiddelde opbrengst per jaar van 2461 MWh voor het hele park. Voor het geval de site een keer verdwijnt is hier een zojuist gemaakte screenshot te vinden.
Even rekenen. De vuistregel in Nederland is dat je het piekvermogen van een zonnepaneel met 0,85 moet vermenigvuldigen om ongeveer op de jaaropbrengst per kWh uit te komen. Dat houdt dan rekening met de effecten van zomer en winter, van verminderde opbrengst in de zomer omdat de panelen warmer en dus minder efficiënt worden, en nog een paar van die factoren. De gemiddelde opbrengst zou dan per paneel 355 kWh moeten zijn, dus in mijn geval 3550 kWh. Ergens verdwijnt er dus 30% aan opgewekte elektriciteit!
Even de andere kant op rekenen: 2461 MWh per jaar gedeeld door 6280 panelen is 391 kWh per jaar per paneel. Dat is dus zelfs nog iets efficiënter gerekend dan de vuistregel.
Grote vraag is nu dus: hoe is dit verschil te verklaren? De afgelopen zomer is er nou niet bepaald een totaal gebrek aan zon geweest. goed, het was wel warmer dus waren de panelen minder goed in staat elektriciteit op te wekken, maar een flink deel daarvan zit al in die factor 0,85 verwerkt.
Tijd om Vrijopnaam opnieuw aan de tand te voelen. Hier lijkt iets heel erg mis te zijn. Natuurlijk zal ik niet meteen roepen dat we genept worden. Een goed gevoel geeft het alleen niet echt.